Gordons Bay House / Luigi Rosselli

first_imgArchDaily CopyAbout this officeLuigi RosselliOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesAustraliaPublished on May 23, 2012Cite: “Gordons Bay House / Luigi Rosselli” 23 May 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses Australia Save this picture!© Justin Alexander+ 24 Share “COPY” CopyHouses•Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/236428/gordons-bay-house-luigi-rosselli-architects Clipboard Photographs:  Justin Alexander, Richard GloverText description provided by the architects. It’s said that 6 degrees separate each human on earth from another. The Gordons Bay House asks how 6 degrees of separation might negotiate a web of complex associations in order to produce an architecture that performs for a wide group of people, while seamlessly integrating the built form with its context. Set on the hillside overlooking the bay, the design consists of three levels, each level alternatively offset from the boundary by six degrees. The alternating orientation of each floor provides a response to different constraints imposed by the site. Save this picture!© Justin AlexanderRecommended ProductsWoodBruagBalcony BalustradesWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAThe garage floor is skewed to provide easy access from the adjacent lane, while maximising the landscaped area at the front of the dwelling. The ground floor alternately angles northwest towards the view of the bay and the Clovelly headland. This also preserves and enhances views from the public lane on the southern side of the building. The first floor scissors again to produce a series of roof terraces and cantilevered overhangs that correspondingly expose and cover the spaces above and below. Save this picture!© Richard GloverThis order ensures that the project does not step on neighbour’s toes, without compromising the quality of the house. Alternating levels all pivot around a dramatic double height gallery stairwell that accommodates the client’s extensive collection of artwork and draws light and air through the centre of the dwelling. Built to last, the house uses off-form concrete slabs and edge beams allowing the structure to cantilever gracefully. Windows and custom designed wall cladding are similarly treated with ellipsoid aluminium louvres that provide protection from the aggressive seaside environment. This palette of materials, as well as the use of new and salvaged timbers, and sandstone all elegantly speak of its setting. Save this picture!© Justin AlexanderThe architecture is embraced and enhanced by landscaping designed by Terragram. Set atop the large exsting sandstone retaining wall on the street, a generous lawn is surrounded by edible plants and trees. Olives, espaliered citrus, vegetables and herbs help stock the kitchen, and the scraps return to the chickens that roam the garden from their bespoke chook house. The public lane to the south has been dramatically improved with endemic flowering ground covers and bushes. Save this picture!© Richard GloverThe operation of the house is supplemented by a 4.2 kW photovoltaic array, large rainwater tanks, solar hot water and pool heating. This house is air conditioning free, the result of a contractual arrangement between architect and client to achieve a design that did not require it. Generous eaves, a considered application of thermal mass and natural ventilation operate to minimise the dwellings ongoing environmental impact. Save this picture!© Justin AlexanderThe apparently simple layering of concrete slabs and aluminium louvres is enriched by irregularities provided by the changing geometry of the levels, the distinctive front door, a steel stair and irregular stonework. These irregularities become the human face of the architecture. It is said that 6 degrees of association separates every human on earth from another. The Gordons Bay House asks how 6 degrees of separation might negotiate a web of complex associations in order to produce an architecture that works for a wide group of people. Save this picture!1st floor planSet on the hillside overlooking Gordons Bay, the design consists of three levels, each level alternatively offset from the boundary by six degrees. These devices allow the project to avoid stepping on neighbour’s toes, without compromising the quality of the dwelling. The alternating levels all pivot around a dramatic double height gallery stairwell that accommodates the client’s extensive collection of artwork and draws light and air through the centre of the dwelling. Save this picture!ground floor planThe architecture is embraced and enhanced by landscaping designed by Terragram. A generous lawn is surrounded by edible plants, trees, vegetables and herbs, and the public lane to the south has been enhanced with endemic flowering plants. Built to last, the house uses off-form concrete slabs and edge beams allowing the structure to cantilever gracefully. This palette of materials, as well as the use of aluminium louvers, new and salvaged timbers, and sandstone all elegantly speaks of its seaside setting.Save this picture!© Richard GloverProject gallerySee allShow lessmodeLab Approach WorkshopArticlesUniversity at Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences / HOKArticles Share Gordons Bay House / Luigi RosselliSave this projectSaveGordons Bay House / Luigi Rosselli ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/236428/gordons-bay-house-luigi-rosselli-architects Clipboard Architects: Luigi Rosselli Photographs Gordons Bay House / Luigi Rosselli “COPY” Projectslast_img read more