House with a View / Attila KIM

first_imgPhotographs:  Dacian GROZA, Kinga TOMOS Manufacturers Brands with products used in this architecture project Architects: Attila KIM Area Area of this architecture project House with a View / Attila KIM Attila KIM, Gabriel CHIS BULEA, Alexandru SZUZ POP ArchDaily Houses Lead Architects: Year:  CopyHouses, Houses Interiors•Brașov, Romania Manufacturers: Artesia Projects Area:  365 m² Year Completion year of this architecture project Photographs Save this picture!© Dacian GROZA+ 25Curated by Fernanda Castro Share “COPY” “COPY” Romania 2017 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/888015/house-with-a-view-attila-kim Clipboard Structural Engineering:Dorottya MAKAY, Boroka SANDORBuilding Equipment:Robert HEGEDUS, Laviniu LEUCECity:BrașovCountry:RomaniaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Dacian GROZARecommended ProductsStonesCosentinoSurfaces – Prexury®WindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40WindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXSave this picture!AxonometricSave this picture!© Dacian GROZAText description provided by the architects. The house situated on a picturesque hill of Brasov, Romania, surrounded by mountains and with a unique panorama of the medieval city center, aims to bring a contemporary tribute to a lost early 20th century house, that once existed on this site. The house being visible from the city center, the goal was to define a discrete silhouette, that overlaps the natural background, and to use schematic finishings, such as slate, transforming the house in a model representing the quintessence of the memory of the old house.Save this picture!© Dacian GROZAThe reconstruction after a faulty renovation, causing the loss of the original house, was already started and the ground level partially finished, when the first meeting with the client took place. The main goals were to redesign the building, keeping the newly built parts, and to bring a contemporary tribute to the lost house.Save this picture!© Kinga TOMOSSave this picture!First floor planSave this picture!© Kinga TOMOSThe shape of the original building, a typical house with a symmetrical main volume and a secondary extension, was the starting point. The previous imitative reconstruction used the same footprint as the original building, defining the position on site. The hereby project proposed a functional rearrangement and a new approach for the volume and its expression.Save this picture!© Kinga TOMOSSave this picture!© Kinga TOMOSThe functional reconfiguration brought the living areas on the first floor, offering this level a 360 degrees panorama. The more private spaces were placed on the ground floor, with a strong connection to the garden, defining outdoor areas, protected by vegetation. Downstairs the walls of the previous project were kept and the space was reorganized. The main feature of the project is the undivided space of the first floor, completely free of structural elements, a concrete shell, comprising the walls and the roof, placed over the existing construction. The memory of the old house is present also in the interior: the owners were nostalgic of the original wooden beams, that are referenced over the kitchen, and serve as the floor of the open study above.Save this picture!Section BBSave this picture!Section CCThe previously existing level structurally uses concrete frames, arches and brick walls. The new part, above, is entirely made out of reinforced concrete, unloading along the exterior contour of the existing structure. The two main facades use plaster as finishing, as a memory to the old house, however the color is dark grey, in order to offer a more discrete look, that blends in with the surroundings, letting the house to be discovered from the far, instead of dominating the landscape. The slate roof and walls connect, offering a secure management of the rain and ease the overall maintenance of the building.The project was nominated for the 2017 edition of the Mies van der Rohe Award.Save this picture!© Dacian GROZAProject gallerySee allShow lessBrighton Photography Centre / Nex—Selected Projectsschoolhouse / eklund_terbeekSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/888015/house-with-a-view-attila-kim Clipboard House with a View / Attila KIMSave this projectSaveHouse with a View / Attila KIM CopyAbout this officeAttila KIMOfficeFollowProductsWoodStone#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsBrasovBrașovRomaniaPublished on February 01, 2018Cite: “House with a View / Attila KIM” 01 Feb 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more